geluk-begint-bij-jou-350px

Geluk begint bij jou

Ken je het verhaal van Sara en Miriam? Beiden zijn directeur van een schoenenfabriek. Ze gaan met een delegatie op een driedaagse zakenreis naar de Sahara. Sara komt op haar werk en haar MT vraagt belangstellend: ‘Hoe was de reis?’ ‘Zonde van mijn tijd, niemand draagt daar schoenen, daar is voor ons geen droog brood te verdienen. Jammer! Laten we maar gauw aan het werk gaan’, antwoordt Sara.

Miriam ziet het heel anders. Zij loopt meteen enthousiast naar de koffiemachine, roept haar MT bij elkaar; ‘Ik heb een gat in de markt gevonden, zij dragen in de Sahara geen schoenen, wat kunnen wij veel voor hen betekenen. Laten we er meteen mee aan het werk gaan.’

Dankbaar zijn helpt

Door stil te staan bij waar je dankbaar voor kunt zijn of bent, krijg je oog voor geluk. Als je vastzit aan een negatief oordeel, dan zie je alles door die bril. Dat vernauwt je blik en je ziet nog maar een fractie van wat er allemaal nog meer is. Dankbaarheid laat je oog vallen op dat wat goed gaat. Je ziet nieuwe en verrassende mogelijkheden.

Hoe organiseer je je eigen geluk?

Waar word jij gelukkig van? Als je denkt aan je team en aan het einde van dit schooljaar.

We hebben drie kleine tips ter inspiratie…

  • Vier de successen met je team
    De behaalde successen van het afgelopen schooljaar verwoorden en daarna vieren met het team. Dat kan mooi aan het einde van een schooljaar. Wat ging goed, waar ben jij trots op? Wat wil je voor volgend jaar behouden of uitdiepen?
  • Geef ieder een gemeend compliment
    Je teamleden stuk voor stuk met en kaart of een klein cadeautje laten weten wat je juist in deze leerkracht waardeert en waar je hem of haar voor wilt bedanken. Gezien en gehoord worden, daar wordt iedereen blij van. En vergis je niet, een compliment, juist van jou als directeur, is een klein gebaar met groot effect.
  • Met je team of in je directieberaad stilstaan bij de vraag of geluk of positieve psychologie voor de kinderen/het team/de school een mooi thema is om volgend jaar regelmatig aandacht aan te besteden? En zo ja, wat zal het effect ervan zijn. Dat is trouwens een mooie vraag om mee te nemen op vakantie. Interessant om na de vakantie elkaars antwoorden te horen.Om met Loesje te spreken

van-gelukkige-leraren-leer-je-de-mooiste-dingen

Geluk begint bij jou. Zorg goed voor jezelf, zowel in deze laatste weken als in de vakantie. Ook ik ga dingen doen, waar ik blij van word. Tuinieren, wandelen, paardrijden en van alles voorbereiden voor volgend schooljaar. Tot dan!

 

Delen met:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone
Geplaatst in Blog, Glans-techniek.

Marja Klaver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>