team

Professioneel team

Goede teams spelen in op verandering,
geweldige teams initiëren verandering.

Waarom is een professioneel team van wezenlijk belang?

Leraren dragen dag in, dag uit, zorg voor de ontwikkeling van kinderen. Daarmee maken zij de missie van de school waar. Voor het grootste deel alleen of met een onderwijsassistent, in hun eigen klas. Tegelijkertijd zijn leraren wederzijds afhankelijk van elkaar in de mate waarin de school succesvol is. Zij geven de kinderen aan elkaar door; de een bouwt voort op het resultaat van de ander.

Kenmerken van een professioneel team: aanwezigheid en betrokkenheid bij elkaar. Dat geeft de school uitstraling!

team

Wat brengt een professioneel team teweeg?

  • Kinderen voelen zich veilig en krijgen voldoende uitdaging. Ouders voelen zich betrokken. Lastige situaties worden besproken en opgelost
  • Onderzoek leert dat de draagkracht van zulke teams groter is. Je kunt zorgen delen en elkaar ondersteunen, het geeft bescherming tegen werkdruk
  • De schoolvisie wordt gezamenlijk uitgedragen.

Wie wil er nu niet leidinggeven aan zo'n taakvolwassen team?

Team: "Tezamen elkaars ambitie managen"
Wil je ontdekken of je met dit thema winst kunt behalen?
Laat vrijblijvend een quick scan maken
0522 - 470 578Afspraak

De kip of het ei?

Communiceren wordt gemakkelijker wanneer je je veilig voelt. Terwijl het veiliger wordt wanneer je durft te zeggen wat je te zeggen hebt. Dat kan als je het gevoel hebt dat je de ander aan kunt spreken en het goed afloopt. En wanneer je natuurlijk ook open staat voor feedback richting jouzelf.

Want een professioneel team is geen vanzelfsprekendheid. Dat ontwikkel je samen, het vraagt inzet en inspanning. Je verdient het met elkaar door regelmatig een verantwoord risico te nemen en uit je comfortzone te stappen. Dat is een moment van onveiligheid: je weet niet hoe de ander reageert. Daarom zijn sterke communicatieve vaardigheden essentieel. Scholing, opleiding, training of coaching helpen je deze te versterken. 

Hoe helpen wij teams te professionaliseren?

Door een manier van samenwerken te ontwikkelen, waarin de drie basisbehoeften van mensen aandacht krijgen: 

  • Autonomie: in het team kunnen zijn wie je bent en kunnen zeggen wat jij belangrijk vindt
  • Relatie: je een belangrijk onderdeel van het team voelen 
  • Competentie: je vak verstaan, zowel in de klas als in het samen vormgeven aan de school
Leer jezelf goed uit te spreken

De moeilijkste hindernis - zo leert onze ervaring - is jezelf uitspreken, naar een collega of naar het hele team. Dat levert vaak koudwatervrees op. Het is een kunst om lastige momenten probleemoplossend te bespreken, met behoud van relatie. Want gedoe hoort erbij, het is onderdeel van groepsdynamica. Iedereen is anders: heeft net een andere kijk, stelt andere prioriteiten, heeft eigen gevoeligheden en net andere kwaliteiten. Daar goed met elkaar over kunnen spreken, levert brandstof voor de teamontwikkeling. 

 

Dit bieden wij teams in het onderwijs, IKC of KO:

Professioneel samenwerken een keer goed op de kaart zetten - workshops

Onze workshops helpen je om het thema samenwerken te versterken. Praktijkgericht en direct toepasbaar.

Train gewenste samenwerkingsvormen en versterk je veranderkracht - trainingen

Met onze trainingen ga je als team de diepte in en krijg je professioneel samenwerken in jullie gewenste vorm echt in de vingers.

Krijg begeleiding als team op maat - teamcoaching

Kies voor een diepgaand teamcoaching traject indien jullie als team met elkaar willen onderzoeken hoe je het beste samen kunt werken. Erg geschikt indien er spanningen in het team zijn, of als jullie een intensieve verandering doorgaan.

Voor directeuren die een professionele leergemeenschap willen creëren - leergang

Deze leergang is geschikt om te leren omgaan met verschillen in het team en samen een professionele leergemeenschap neer te zetten. Goedgekeurd door het Schoolleidersregister.

team 2

Ons totale aanbod

Nieuwsgierig geworden naar onze workshops, trainingen, leergangen, blended learning programma’s en coachingstrajecten, waarmee je dit thema in je school versterkt?

Referenties

Welmoed en Liesbeth
Traineracteurs voor de Klaveracademie
Theater a la carte
Geertje van de Put
directeur
Amaliaschool
Cees Joosen
directeur
Dr. Algraschool te Leeuwarden